Moje víkendové „inverzovanie“ – deň prvý

Autor: zuzana minarovičová | 23.11.2011 o 17:44 | (upravené 25.11.2011 o 8:20) Karma článku: 11,29 | Prečítané:  2046x

Na úvod mám pre Vás malú súťažnú otázku - viete čo je inverzia? Tí, ktorí viete, nasledujúci odsek čítať nemusíte, tí ktorí tušíte alebo neviete, tu je stručná odpoveď. Vo všeobecnosti inverzia znamená obrat, resp. zvrat v rozložení napr. meteorologického prvku v priestore. Z  bioklimatického  hľadiska je veľmi dôležitá teplotná inverzia. Normálne teplota vzduchu so stúpajúcou výškou klesá, ale pri inverzii je to naopak. Teplota s výškou neklesá, ale stúpa od aktívneho povrchu /zemského/ do výšky hladiny inverzie, ktorá môže byť  podľa mohutnosti inverzie v rôznych nadmorských výškach.

A teraz pár bežných riadkov.

 

Inverzia počas môjho uplynulého víkendu prebehla v oboch rovinách. Podľa všeobecnej definície pojmu – konečne po troch týždňoch došlo aj na moju súkromnú inverziu. Po zdravotných zapeklitostiach, ktoré ma tak trochu vyradili z bežného spôsobu života som sa opäť postavila na nohy a spravila pár výškových metrov. Nebola to zatiaľ žiadna sláva, ale človek sa poteší aj drobnému zlepšeniu. A k môjmu súkromnému obratu sa pridružila aj druhá rovina inverzie – tá teplotná. Strávila som víkend na Liptove, kde ako takmer na celom území našej rodnej hrudy, v dolinách šarapatila hmla, námraza, ľudovo povedané PSOTA. Stačilo však vyjsť o niekoľko desiatok metrov vyššie a razom som sa ocitla v inom, priam rozprávkovom svete.

 

inverzia-6438.jpg

 

S Paľom /človek/ a Bakom /pes/ sme sa vybrali na pre mňa doteraz neznáme miesto zvané Ohnište. Veru, v chladnom zamrznutom ráne mi tento názov nielen ušiam, ale celej duši lahodí. Priamo od Stanišovskej jaskyne v ústí Jánskej doliny stúpame do Stanišovského sedla. Pred jaskyňou kontrolujeme teplotu, mínus 6 stupňov. Bŕŕŕŕŕŕŕŕŕ. Zatiaľ mám na sebe všetky vrstvy, teplo veru inak vyzerá. Pri fučaní do kopca netuším, aká krásna a pomerne málo známa trasa ma čaká.

 

inverzia-6378.jpg

 

inverzia-6382.jpg

 

inverzia-6388.jpg

 

Prvý výhľad priamo zo sedla je krásny. Mám zo seba dole dve vrstvy šatstva, v ruke termosku s teplým čajom a pred sebou Kriváň ako na dlani. A za ním celú vysokotatranskú panorámu. Stúpame žltou značkou, ktorá sa nám naraz stráca a tak intuitívne vyberáme zvážnicu. A robíme dobre, po pár metroch sa opäť pripájame k značkovanému chodníku a tabuli oznamujúcej, že vstupujeme do horského vápencového masívu Ohnište. Všetko navôkol je pokryté inoväťou, nad nami modrá obloha, ktorú križujú biele letecké dráhy. Postupne sa odhaľujú okolité kopce, ba aj vzdialenejší Choč. Pod nami sa v hĺbke všetko stráca v bielej hmle. Výnimočne som rada, že sa nenachádzam pod ale nad touto „bielou perinou“. PSOTA je ďaleko, my si vychutnávame nádherný jesenný, slnečný a pomerne teplý deň.

 

inverzia-6389.jpg

 

inverzia-6391.jpg

 

inverzia-6394.jpg

 

Prichádzame na rázcestie pod Ohnišťom, z ktorého by malo byť Ohnište vzdialené len niečo okolo 20 minút chôdze. A tabuľa neklame. Naraz sa predo mnou otvára panoráma Nízkych Tatier s jej kráľom – pánom Ďumbierom a o málo vzdialenejším Chopkom. Na malú chvíľku si sadám a vychutnávam si tento skvostný výhľad. A nerozumiem ako to, že mi táto trasa doteraz unikla, nikde som si o nej neprečítala, akoby neexistovala. Paľo ma durí, najkrajšie miesto máme stále pred sebou. A tak zostupujeme a opäť mierne stúpame popod vápencovú skalu, kde na malom úseku znervózniem – jednak od hladu a jednak od prekvapujúcej skalnatej hop sem - hop tam cestičky, v závere ktorej ma čaká prekvapenie – najväčšie skalné okno na Slovensku s príznačným názvom Okno. Jeho výška je okolo 20 m. Keby takéto miesto mali bratia Česi, vie už o ňom celá Európa. A my, Slovač, svoj klenot takmer sami nepoznáme.

 

inverzia-6399.jpg

 

inverzia-6405.jpg

 

inverzia-6407.jpg

 

inverzia-6418.jpg

 

inverzia-6424.jpg

 

inverzia-6428.jpg

 

inverzia-6429.jpg

 

inverzia-6433.jpg

 

inverzia-6442.jpg

 

inverzia-6443.jpg

 

inverzia-6446.jpg

 

A tak po chvíľke fotenia sadáme s Paľom ku chlebu s maslom a kalerábu a takmer bez slov vstrebávame krásu tohto miesta do seba. Dozvedám sa, že späť pôjdeme inou trasou, pomerne strmým zrázom  prejdeme do Svidovského sedla a odtiaľ okolo horárne asfaltovou cestou späť k Stanišovskej jaskyni.

 

Cestou mi však niečo chýba. Najprv neviem definovať svoj pocit, ale na poľane mi to dochádza. Kde sú salaše? Ovce? Kde je život pod horami, ktorý si pamätám z detstva? Pýtam sa Paľa, vraj tu boli salaše hneď dva, ale z dôvodu ochrany sú zrušené. Táto skutočnosť ma prekvapuje, všade v rakúskych, či švajčiarskych alpách, aj v talianskych Dolomitoch sa na úbočiach pasú kravy a ovce. Zvuk zvoncov patrí ku každej turistickej značke. A u nás – ticho. Niežeby som ticho nemala rada, priam ho zbožňujem, ale sem mi akosi nepasuje. Škoda nevyužitej paše, škoda chýbajúcej žinčice, či ovčieho syra. Nehovoriac o prístrešku v čase núdze.

 

Záver cesty vedie popod skalné útvary rozmanitých tvarov, v ktorých sa skrýva množstvo jaskýň, ponorov a vyvieračiek.

Za šera sadáme do auta a vraciame sa späť do PSOTY.

 

Celá trasa nám trvala miernym tempom s občerstvovacími prestávkami celý deň. Začali sme o 8.45h a vrátili sa späť o 16.15h. A všetkým neznalým opísanej trasy /mimochodom sa dá robiť aj opačne/ doporučujem tento nádherný celodenný výlet.

P.S. Pri zmenšovaní a konvertovaní fotiek na blog mi akýmsi záhadným spôsobom fotky stmavilo a prehane zožltilo. Používala som polarizačný otepľovací filter, originál fotky až tak do žlta neťahá. Dobrá skúsenosť - žltú a oranžovú je  treba pri úprave na web stlmiť.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

V starostlivosti o srdce patríme medzi najhorších v Európe. Pozrite si rebríček

V prieskume Slovensko získalo nízke známky pre zlý životný štýl svojich obyvateľov a aj dlhé čakacie lehoty na vyšetrenia.

EKONOMIKA

Prvá banka prelomila tabu a zvýšila úroky na hypotékach

Zvyšovanie úrokov vraj nesúvisí so zmenami Národnej banky.


Už ste čítali?