Whisky and Risky Expedition - Scotland 2012-Glenfiddich distillery

Autor: zuzana minarovičová | 17.11.2012 o 11:58 | Karma článku: 10,90 | Prečítané:  1655x

Hurááááááá, je čas na prvé slovko v názve našej expedície - whisky. Máme za sebou adrenalín, kultúru a históriu - teraz sa ideme venovať ochutnávke pravého škótskeho moku. Vyberáme si Glenfiddich Distillery a úprimne, po celodennom výlete nám už sliny tečú dole bradou.

Asi hodinu a pol juhovýchodne od Inverness sa nachádza údolie (glen) nazvané podľa rieky ním pretekajúcej Fiddich. Každá správna páliareň whisky totiž leží pri zdroji kvalitnej, tečúcej a nevyschýnajúcej vody, na ktorej kvalitu je patrične hrdá a ktorá dáva práve ich whisky tú jedinečnú a nezameniteľnú chuť.

Skotsko2012-8461.jpg

Whisky sa delí na dva druhy - single malt alebo blended. Úprimne, nič som o tom do našej návštevy nevedela, v obľube som mala whisky írsku a riešila som iba chuť, ktorá sa nachádzala v mojom pohári, lenže ... teraz je to už iné. Ak chcem naozaj kvalitnú originálnu pravú škótsku ... potom by som mala vedieť nasledovné.

Škótska whisky je buď malt (slad) alebo grain (obilie) whisky. Každá škótska whisky bola pôvodne vyrábaná zo sladu jačmenného (barley). Až neskôr, v 18. storočí, sa začala whisky robiť aj z pšenice (wheat) a žita (rye).

Scotch whisky sa delí do 5 rozličných kategórií:

1. single malt

2. single grain

3. blended malt, kedysi nazývaná vatted alebo pure malt

4. blended grain

5. blended.

Každá z nich musí byť skladovaná v dubových sudoch najmenej 3 roky. A ešte niečo k samotnému názvu whisky - škótska a kanadská používa názov "whisky", írska je "whiskey", americká a iné používajú rôzne variácie.

A teraz v ústrety samotnej výrobe Glenfiddich whisky, ktorá vznikla v roku 1887 v údolí jeleňa - preto má vo svojej značke symbol práve tohto zvieraťa. Jej prvé kvapky vyšli z pálenice presne na Vianoce - príjemny darček, všakže?

Skotsko2012-8464.jpg

 

Skotsko2012-8466.jpg

Skotsko2012-8467.jpg

V obrovskej hale je po stenách popísaná história whisky. Máme ešte pár minút do začiatku prezentácie a tak ideme najprv do obchodu, kde sa nachádzajú rôzne produkty - od alkoholu až po tričká, poháre, perá, šále ...

Skotsko2012-8469.jpg

... a aj takéto skvosty - 30 ročná whisky - cena 356 libier.

Skotsko2012-8471.jpg

A rovnako stará, ale ešte skvostnejšia tridsiatnička za 542 libier.

To už však upaľujeme späť do vstupnej haly, skadiaľ sme nasmerovaní do premietacej sály.

Skotsko2012-8474.jpg

Na plátne pred nami sa začína odvíjať príbeh rodiny Grantových, ich úsilie splniť zakladateľov sen v zime, v daždi, kameň po kameni, miestnosť po miestnosti, sud po sude. Film je nasnímaný umeleckou kamerou, doprevádzaný nádherným hlasom rozprávača a krásnou filmovou škótskou hudbou. Po približne 10 minútach, kedy by som sedela a pozerala kľudne ďalej ďalšiu hodinu, zažínajú svetlá a nás si delia tety sprievodkyne do približne 20 členných skupiniek.

Skotsko2012-8480.jpg

Dozvedáme sa o procese zvanom MALTING, kedy sa jačmeň namáča do vody, potom sa nechá naklíčiť /dôvodom sú enzýmy, ktoré rozkladajú škrob a následne vzniká cukor/, nasleduje sušenie horúcim vzduchom.

MASHING and FERMENTATION sú procesy, ktoré pokračujú hneď po vysušení sladu, korý je v podobe hrubej múky zvanej "grist" zmiešaný s horúcou vodou v obrovských nádobách zvaných "mash tun" /na obr./ a necháva sa v nich poriadne nasiaknuť. Vzniká tak cukrová tekutina "wort" (sladina). Táto tekutina je opäť daná do obrovských nádob zvaných "wash back", kde je schladená. Pridajú sa kvasinky a nastáva fermentácia, čiže kvasenie. Výsledným produktom je 5-7% alkohol, ktorý je filtráciou oddelený od pevnej hmoty a čiastočne pripomína pivo - ide o jeho nie úplne vyvinutú formu zvanú "wash".

Skotsko2012-8493.jpg

Prechádzame do ďalšej časti páliarne, kde na dvore vidíme originál auto, ktorým boli sudy so vzácnym nákladom  prevážané k odberateľom. Mimochodom, v 60., 70. rokoch 20. storočia, kedy v čase krízy zaniklo veľa malých producentov whisky to bol práve W. Grant & sons, kto vymyslel stratégiu expanzie prostredníctvom reklamných kampaní, vybudovaním návštevníckeho centra a od roku 1957 plnením alkoholu do odlišných trojhranných fliaš. Neskôr táto distilérka patrila medzi prvé, ktoré ponúkali svoj produkt v papierových tubách a plechových obaloch, rovnako ako pochopila dôležitosť duty - free pri predaji alkoholu. Vďaka tomu dnes patrí Glenfiddich k najpredávanejšej single malt na svete - 180 krajín a 35%  z celosvetových predajov single malt vravia za všetko.

Skotsko2012-8495.jpg

DISTILLATION je ďalším krokom, kedy sa na jednej strane zvyšuje obsah alkoholu v nápoji a zároveň oddeľuje nečistota, akou je napríklad metanol. Vo väčšine prípadov sa whisky destiluje dva krát. Tzv. "wash" sa umiestni do destilačných nádob /na obr./, kde sa zahreje do bodu varu alkoholu, ktorý je 78 °C / 172 °F (na rozdiel od vody, kde je bod varu 100 °C / 212 °F). Alkohol sa tak vyparuje a dostáva sa do vrchnej časti nádob, kde sa potrubím, tzv. "lyne arm" premiestňuje do chladiča, kde sa schladí a opäť premieňa na tekutinu. Táto má obsah alkoholu okolo 20% a volá sa "low wine". Dochádza k jej opätovnej destilácii, ktorá sa delí na tri časti /tzv. "cuts"/. Výsledkom prvej časti je tzv. "foreshots" - tekutina vcelku toxická, keďže sa v nej ešte stále nachádza nízky obsah metanolu. Táto časť sa uchováva na ďalšiu destiláciu. Druhá časť - "new make" - je pozorne sledovaná pánom "Stillmanom" (ide o osobu zodpovednú za destiláciu a každá destilérka si ho chráni ako oko v hlave, je to akýsi hlavný kuchár nápoja). Ten ju premiestňuje do kade, suda určeného na dozrievanie. Obsah alkoholu je v tejto fáze okolo 60%-75%. Tretia časť sa volá "feint" a je slabá, preto sa rovnako ako prvá časť uchováva na ďalšiu destiláciu.

Vo všeobecnosti platí, že vysoký obsah alkoholu znamená jemnejšiu, ľahšiu príchuť. Preto pravá škótska nie je destilovaná na maximum, ale iba do tej výšky, aby si zachovala príchuť pôvodnej "wash". Väščina škótskych značiek je riedená na 63,5% alkoholu pred tým, ako sú uložené na dozretie.

Skotsko2012-8499.jpg

Ideme do pivníc, kde sa nachádzajú sudy, v ktorých whisky zreje. Na moje sklamanie, pred dverami pivnice sme požiadaní o dodržanie zákazu fotenia. Smola. Ale aspoň slovne niečo k zreniu.

Z histórie vieme, že na dozrievanie whisky boli z dôvodu ceny používané dubové sudy, v ktorých sa predtým skladovalo sherry. V Glenfiddich sa v súčasnosti používajú dubové sudy z karibského rumu ( v prípade 21 ročnej Gran Reserva), z Bourbon Whiskey (Ancient Reserve) a zo sherry zo španielskeho  Jerez. Druh suda má vplyv nielen na chuť ale aj farbu nápoja. "Sherry" whisky je obyčajne tmavšia, jantárovo sfarbená, kým "bourbon" whisky je zlatistožltej farby medu.

Proces dozrievania - MATURATION - je výsledkom odparovania alkoholu, každý rok sa obsah alkoholu v sude znižuje. Za "anjelsky" úbytok sa považuje ročná strata o 1,5%-2%.

Aby sa škótska mohla oficiálne nazývať škótskou, musí byť uskladnená v sudoch minimálne 3 roky, avšak väčšina škótskej single malt je uskladnená minimálne 8 rokov.

Skotsko2012-8501.jpg

A teraz to najlepšie - ochutnávka :-).

Skotsko2012-8502.jpg

V ponuke máme 12, 15 a 18 ročnú whisky.

Skotsko2012-8504.jpg

Skotsko2012-8506.jpg

Teta sprievodkyňa nám nalieva, my múdro privoniavame, degustujeme, zapíjame vodou. Lebo Glenfiddich sa neriedi ľadom, k nápoju je podávaná čistá voda. Najviac mi chutí 15- ka. 12-ka  je na moje chuťové bunky príliš slabá a 18 - ka zas príliš zadymená. Ale tá 15-ka je naozaj lahodná. Mňam.

Skotsko2012-8526.jpg

Nuž a teraz už viem, že kedykoľvek uvidím takéto komíny, nejde o žiadnu pagodu, ale o miesto, kde sa oplatí pribrzdiť a zistiť, či je možná ochutnávka tradičnej škótskej "malinovky".

Skotsko2012-8528.jpg

Sme hladní ako vlci. V neďalekom mestečku si vyberáme hotel, kde si dáme večeru - netušiac, že pôjde o najhoršie jedlo počas celej expedičnej doby. Brrrrrrrrrr, fish and chips zostáva na tanieroch, našťastie sme si s Edom objednali hovädzí steak. Niežeby bol niečím výnimočný, ale jesť sa predsa len dá.

Skotsko2012-8534.jpg

Skotsko2012-8535.jpg

Skotsko2012-8541.jpg

Pri západe slnka míňame skladisko sudov, vediac už čo to o ich význame. Tak teda milé sudy - dobre zafarbite a ochuťte nasledujúce série "single-maltofky", snáď sa nám pošťastí opäť ochutnať.

Skotsko2012-8553.jpg

Na záver nášho dňa sa ukladám v aute a sledujem večerné farebné hrátky na oblohe. A dumám - je to oranžová zo sherry, či bourbon suda?

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

V starostlivosti o srdce patríme medzi najhorších v Európe. Pozrite si rebríček

V prieskume Slovensko získalo nízke známky pre zlý životný štýl svojich obyvateľov a aj dlhé čakacie lehoty na vyšetrenia.

EKONOMIKA

Prvá banka prelomila tabu a zvýšila úroky na hypotékach

Zvyšovanie úrokov vraj nesúvisí so zmenami Národnej banky.


Už ste čítali?